Prenumerera

Följ oss på Spotify för senaste avsnittet eller lyssna direkt här:

Var med och diskutera, ställ frågor och få senaste nytt!

Senaste avsnittet:

Säsong 2, avsnitt 13 – Geopolitik och transnationell brottslighet

Idag har vi med oss Karl Lallerstedt, förste analytiker vid Försvarets forskningsinstitut FOI, Senior Fellow vid the Global Initiative against Transnational Organized Crime och tidigare säkerhetsexpert vid Svenskt Näringsliv för att tala om geopolitik och transnationell brottslighet. 

Läs mer

Säsong 2, avsnitt 10 – Var är världen på väg?

Den rådande dynamiken i världspolitiken kännetecknas till stor del av friktion. Vad innebär egentligen den multipolära världen för internationell stabilitet? Vilka metoder använder sig stater av för att få ökat inflytande? Och vilka risker bör man ha koll på?

Läs mer

Säsong 2, avsnitt 8 – Israel med Isabell Schierenbeck

I denna veckas avsnitt gästas Geopodden av Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet, tillika gästprofessor vid Hebrew University i Jerusalem, för att tala om Israel.

Läs mer

Avsnitt 34 – Säsongsavslutning

Tankar och reflektioner i ett sammanfattande avsnitt av Geopoddens första säsong. Geopodden kommer att ta ett kortare uppehåll över sommaren och är åter tillbaka i augusti! Vi önskar samtliga lyssnare en trevlig sommar!

Läs mer

Avsnitt 31 – Geopolitik och terrorism med Hans Brun

Idag har vi med oss Hans Brun, forskare i Storbritannien och Sverige som i första hand forskar om strategi och policyfrågor kopplade till olika aspekter av kontraterrorism, för att tala om terrorism i förhållande till geopolitik.

Läs mer

Avsnitt 30 – Frankrike med Frank Belfrage

I i detta avsnitt har vi med oss Frank Belfrage. Frank är en av Sveriges längst tjänstgörande diplomater, med närmare 50 år i den svenska utrikesförvaltningen, ambassadörsposter i Paris, Riyadh och Bryssel (EU). Som statssekreterare i UD förhandlade Frank om Sveriges anslutning till EU 1995. Han var kabinettssekreterare mellan 2006 och 2014 och ledde Utrikesdepartementet under dåvarande utrikesminister…

Läs mer

Avsnitt 26 – Geopolitik och rymden med Thorwald Larsson

Idag har vi med oss Thorwald Larsson för att tala om geopolitik och rymden. Thorwald har mer än 20 års erfarenhet av framför allt europeisk rymdverksamhet som genomförts i samverkan med andra stora rymdfararnationer som USA, Japan och Ryssland. Han slutade som ställföreträdande generaldirektör på Rymdstyrelsen 2020 och jobbar numera som frilansande rådgivare.

Läs mer

Avsnitt 25 – Algeriet med Linda El-Naggar

Denna vecka har vi ett kärt återseende av Linda El-Naggar, geopolitisk analytiker och projektledare med ansvar för all leverans på Consilio. Linda är även associerad medarbetare vid Utrikespolitiska Institutets Nordafrika- och Mellanösternprogram och talar i dagens avsnitt om Algeriet.

Läs mer

Avsnitt 20 – Geopolitik och EU med Anna Stellinger

Idag har vi med oss Anna Stellinger, chef för internationella- och EU-frågor vid Svenskt Näringsliv, tidigare generaldirektör för både Kommerskollegium och Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps, som talar om geopolitik och EU.

Läs mer

Avsnitt 19 – Jordbävningen i Syrien (och Turkiet) med Aron Lund och Michael Sahlin

I veckans avsnitt har vi för första gången med oss två gäster i studion. Med oss för en tredje gång är Michael Sahlin, tidigare ambassadör och medgrundare till Consilio. Med honom gästas podden också av Aron Lund, Mellanöstern-Nordafrika-analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, för att tala om jordbävningen i Syrien och Turkiet.

Läs mer

Avsnitt 16 – USA med Jan Hallenberg

Idag har vi med oss Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm, expert på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik, för att tala om USA.

Läs mer

Specialavsnitt – Vad är krig?

Mot bakgrund av det rådande omvärldsförhållandena kommer nu Geopoddens andra specialavsnitt – Vad är krig? Är ni ett fan av militärteoretiker är det här något ni inte får missa!

Läs mer

Avsnitt 12 – Svenska specialförband med Johan Kihl

I veckans avsnitt får ni lyssna till generallöjtnant Johan Kihl. Johan har en lång karriär inom Försvarsmakten bakom sig, och berättar om hur de svenska specialförbanden togs fram och vilka förmågor han anser behöver utvecklas för framtidens försvar. 

Läs mer

Avsnitt 9 – Indien med Henrik Chetan Aspengren

I denna veckas avsnitt talar Elin och Andreas med Henrik Chetan Aspengren. Henrik är senior analytiker och projektledare för “Nordic-India Relations” vid Asienprogrammet hos Utrikespolitiska institutet i Stockolm.

Läs mer

Avsnitt 5 – Ryssland med Oscar Jonsson

Andreas är på resande fot, men det stoppar oss inte att spela in ett avsnitt med Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och Rysslandsforskare vid Försvarshögskolan, när vi får möjligheten!

Läs mer

Avsnitt 3 – Turkiet med Michael Sahlin

I detta avsnitt gästas geopodden av Michael Sahlin för ett samtal om Turkiet. Michael är bland annat tidigare ambassadör, statssekreterare Försvarsdep., projektledare KKRVA, och medgrundare till Consilio.

Läs mer

Avsnitt 0 – Referensavsnitt

Avsnitt 0 är ett referensavsnitt om bakgrunden till Geopodden. Det är även tänkt att fungera som en fond till de kommande tematiska avsnitten. Du kan alltid gå tillbaka till och lyssna på avsnitt 0!

Läs mer